Дали България ще успее да реализира ВЕИ потенциала си въпреки тромавите процедури?

България няма да има проблем със заместването на въглищните електроцентрали, защото имаме няколко години докато се стигне до извеждане от експлоатация на ТЕЦ-овете на пазарен принцип. Не очаквам политиците да вземат такова решение, а ще е процес движен от пазарни сили. Възобновяемата енергия вече произвежда най-евтиния ток и това е тенденция, която няма как да се обърне, коментира председателя на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия, Никола Газдов, в предаването „В развитие” с водещ Петко Трухчев.

Според госта позитивното от гледна точка на ВЕИ индустрията е, че всички големи индустриални компании в България разбраха какви са ползите от възобновяемата енергия, повечето ни големи заводи вече са инвестирали в собствени фотоволтаични централи и вече мислят за батерии и за допълнителни инвестиции във вятърна енергия.

„Това, което ме притеснява, че ако се забавим, може да се окажем в ситуация, в която нашите съседи Румъния и Гърция вече са доста напред. Те обновиха своята законодателна рамка, техните Планове за възстановяване и устойчивост вече работят и компаниите там усвоят средства по тези планове, така че двете държави ще увеличат много своя дял на възобновяема енергия, която се произвежда в техните страни. В България може да се окажем притиснати от евтин ток от юг и евтин ток от север. Заради тромавите процедури у нас може да не успеем да реализираме своя потенциал”, предупреди Газдов.

Целия разговор може да видите във видеото.