„Да“ кажи на 45% ВЕИ

В съвместно писмо до шведското председателство на Съвета на Европейския съюз 11 европейски индустриални асоциации призовават за 45% или повече възобновяема енергия в ЕС до 2030 г.

През март се очаква министрите от ЕС да преговарят с Европейския парламент и Комисията целта на ЕС за възобновяема енергия за 2030 г.  ЕК и Европейският парламент подкрепят поставянето на на целта за ВЕИ за Европа на 45% до 2023 г. Най-важното е, че целта от 45% беше предложена от ЕК в отговор на войната между Русия и Украйна като част на REPowerEU за облекчаване на зависимостта на Европа от руски газ и в помощ на европейските граждани със справянето с високите сметки на енергия. Отстъпването от тази 45%-на цел застрашава бъдещата сигурност на енергийните доставки на ЕС.

През декември европейските министри се съгласиха да подкрепят цел от само 40%. Тази цел е вече остаряла, тъй като е първоначално предложена през лятото на 2021 г., преди руската инвазия в Украйна и енергийната криза. Затова докато се провеждат финалните преговори е от решаващо значение шведското председателство да изпрати правилния сигнал към европейските граждани и компании. Само минимална цел от 45% ВЕИ до 2030 г. би поддържала Европа на пътя за 1,5°C.

Целта от 40 %, одобрена в момента от Съвета на ЕС, не е съвместима с границата на глобалното затопляне от 1,5°C. Ограничаването на целта сега само ще забави енергийния преход, ще удължи зависимостта на ЕС от вноса на изкопаеми горива, ще подхранва допълнително инфлацията и фундаментално ще компрометира способността да изпълняваме законово обвързващи климатични цели.

Каква е разликата между целта за 40% възобновяема енергия и 45% за Европа?

 – Цел от 45% ще намали вноса на газ наполовина в сравнение с 40%: от 236 млрд. куб. м на 118 млрд. куб. м;

 – Намаляването на вноса на газ означава спестяване на 200 милиарда евро между 2025г. и 2030г.;

 – По-бързото увеличаване на енергията от ВЕИ спестява допълнителни 76 милиарда евро в разходи за енергийна система;

 – 45% спестява от годишните емисии от Европа с еквивалента на 455 метрични тона CO2 (еквивалент на годишните емисии на Франция).

Освен това до 2050 г. около 45% от производството на възобновяема енергия в Европа може да бъде в ръцете на гражданите, а около една четвърт от това може да стане чрез участие в енергийна общност. Това демонстрира значението на местната собственост върху производството и доставките от възобновяеми източници за гарантиране на енергийната сигурност и засилва наложителната необходимост от цел за поне 45% възобновяема енергия.

>> Цялото писмо можете да прочетете тук