Европа празнува първия си Европейски ден на слънчевата енергия

На 21 юни, най-дългия и най-светлия ден в годината, Европа празнува първия си Ден на слънчевата енергия и отбелязва ролята на слънчевата енергия за създаването на устойчиво и гъвкаво бъдеще.

В рамките на няколко години слънчевата енергия се превърна в най-достъпната, устойчива енергийна технология, като всеки соларен панел спестява 80-90% CO2 в сравнение със средната електроенергия в ЕС.

По случай първия #EuropeanSolarDay излиза и нова, общоевропейска статистика – през 2022 г. са инсталирани 46 GW нови соларни мощности. Най-новото издание на SolarPower Europe за слънчевата енергия за периода 2023-2027 г., Global Market Outlook for Solar Power 2023-2027, разкрива, че в по-широкия европейски регион през 2022 г. са инсталирани 46 GW нови соларни мощности. Елетроенергията, генерирана от тези нови мощности, ще задоволи нуждите на почти 14 милиона домаконства.

За да отпразнува соларния бум, АПСТЕ, заедно с още над 30 междусекторни организации, подкрепя новата инициатива на SolarPower Europe да положи началото на първия по рода си Европейски ден на слънчевата енергия. Събитието, което се провежда в деня на лятното слънцестоене или в средата на лятото, обединява отделни лица, организации и държави в цяла Европа, като показва решаващата роля на слънчевата енергия за осъществяване на енергийния преход.

Достигайки отвъд индустрията и политиците, новият #EuropeanSolarDay има за цел да образова европейците от всички нива за ползите от слънчевата енергия. Новата кампания е придружена от онлайн платформа на осем европейски езика, включително и на български.

Разгледайте платформата, открийте повече истории за слънчевата енергия и проверете знанията си с теста за слънчевата енергия на www.solarday.org.