Най-голямата фотоволтаична централа в България – ФЕЦ “Верила” влезе в експлоатация

Соларният парк ще осигури „зелена“ енергия за Yettel и CETIN, които сключиха 10-годишно споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с Електрохолд Трейд. Това е най-големият корпоративен PPA в България до този момент, като се предвижда той да обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

ФЕЦ Верила е с капацитет от 123 MW, като местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC, която е и сред компаниите основали АПСТЕ.

Соларният парк е изграден от над 220 хил. фотоволтаични панели и повече от 4240 тона стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като  Кюстендил и Благоевград. Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7% от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната към 2022г. по данни на ENTSO-E.  Екип от над 200 експерти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което стартира през септември 2022 г.

“Този проект е част от стратегията ни за развитие. Ние вече мислим за следващите стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд“ и председател на Надзорния съвет на „Електрохолд Продажби”.

„Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като Верила“, каза Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC.

>> Повече информация на electrohold.bg